top of page

ЯВОР БАХАРОВ И КРИСТИАН НИКОЛОВ ОСПОРВАТ ПРЕД ВАС НАРЕДБА № 1 от 19.07.2017 год.

Явор Бахаров и Кристиан Николов оспорват пред ВАС Наредбата, регламентираща установяване употребата на алкохол и наркотици


Кристиан Николов – подсъдим по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков, редом с актьора Явор Бахаров оспорва разпоредбите на НАРЕДБА № 1 ОТ 19 ЮЛИ 2017 Г. ЗА РЕДА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ В КРЪВТА И/ИЛИ УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА ИЛИ ТЕХНИ АНАЛОЗИ. Кристиан Николов се присъедини към известния актьор Явор Бахаров, който през 2020 г. поиска от Върховната административна инстанция да отмени осем текста от горецитираната наредба.

Правният интерес на жалбоподателите е обусловен от обстоятелството, че и двамата са подсъдими за шофиране на МПС след употреба на алкохол и наркотици, като Бахаров бе осъден от първоинстанционния съд - Районен съд – Разлог на една година лишаване от свобода, докато Николов го грози най-тежкото наказание, предвидено в НК - доживотен затвор, в случай че вината му бъде доказана по несъмнен начин с влязла в сила присъда.

Мотивите за обжалване на Наредбата, инкорпорирани и в двете жалби, са свързани преимуществено с противоречива практика на българските съдилища касателно употребата на наркотици при шофиране и по-конкретно за въздействието на наркотичните вещества върху организма и съзнанието на водача на МПС.

Докато Явор Бахаров иска отмяната на осем разпоредби от Наредбата, то Кристиан Николов я оспорва в нейната цялост.

Вчера – 10.06.2021 г., в съдебно заседание, проведено по наказателното дело за смъртта на Милен Цветков, бе изслушана и приета съдебно-токсикохимична експертиза, изготвена от вещи лица – специалисти от ВМА, съгласно заключението на която в кръвта на Кристиан Николов – подсъдим по делото за смъртта на известния журналист, са открити три наркотични вещества – амфетамин, кокаин и марихуана, като според мнението на експертите наркотиците са приети до 24 часа преди фаталната катастрофа.

Наказателното дело продължава и днес - 11.06.2021г., като в откритото съдебно заседание ще бъдат изслушани още експертни заключения.

Източници:


コメント


bottom of page