top of page

НОИ ИЗЛЕЗЕ С РАЗЯСНЕНИЯ ОТНОСНО ПРАВОТО НА ОТПУСК И ПАРИЧНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА БАЩИТЕ/ОСИНОВИТЕЛИТЕ


В сила са изменения и допълнения в Кодекса на труда (КТ) и Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се въвежда право на отпуск и парично обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст. Правото на отпуск и обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст е за период от 2 месеца, при положение че те не са ползвали отпуските при раждане на дете (след 6-месечна възраст на детето), отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, на които имат право със съгласието на майката, както и тези при смърт или тежко заболяване на майката. Когато бащата/осиновителят е ползвал някои от тези отпуски за период по-малък от 2 месеца, той има право на отпуск за разликата между 2 месеца и ползвания отпуск.


В официалната интернет страница на НОИ са качени утвърдените образци - https://www.nssi.bg/newsbg/7018-bashtinstvo2meseca


При нужда от адвокат в сферата на трудовото и осигурителното право в град София или град Перник, можете да се свържете с нас чрез нашата електронна поща - lawspacebg@gmail.com, формата за запитване или да си запазите онлайн час за консултация.



bottom of page